FAABORG KROs HISTORIE

Velkommen til en oplevelse på Faaborg Kro i Sydvestjylland

1708 Kongelig priviligeret 1785

 

Faaborg Kro anno 1900 med kørestald og brostens belagt gårdsplads


Faaborg Kros historie 1708

Kongelig Priviligeret i 1785

Nuværende kroejere af Faaborg Kro, Marlene & Uwe har siden 2006 ejet og drevet kroen.

Vi er de første ejere af kroen, som begge er udlært inden for restaurations branchen..

I forbindelse med, at vi i 2018 skulle ansøge Rigsarkivet om tilladelse til fortsat at kalde sig kongelig priviligeret kro og bruge kongekronen, blev interessen vagt for at dykke ned i Faaborg kors historie. Baseret på det materiale, som jeg havde fra tidligere kroejere, fra lokalarkiv, Varde museum, Rigsarkivet, Fåborg menigshedsråd,, lokal historiske bøger og fået fortalt af lokalbefolkningen. Lokalhistoriker Olga Pedersen fra Holsted,har været en stor hjælp med.at tyde gamle dokumenter, som var skrevet med gotisk skrift.

Grunden til, at der skulle gå en del år, inden jeg fik nedskrevet Faaborg Kros historie, hænger sammen med, at jeg følte arbejdet var uoverskueligt, jeg havde hverken tid eller ressourcer til det, de første mange år, hvor vi ejede Faaborg kro. Heldigvis kom jeg på andre tanker, da vi tilfældigvis fik en kopi af et stamtræ,af en gæst, som var oldebarn til Johan Christoffer Sørensen. I hans slægsbog står der, at han også var meget velllidt af kongen, og han blev også udnævnt til Dannebrogsmand på grund af hans store arbejde med at opdyrke heden, der er endda rejst  statue af ham sammen med Enrico Dalgas og Holger Pedersen i Hovborg, som jo kun er 12 km fra Fåborg. Johan Kristoffer(Steinmeier) Sørensen ejede først Hovborg kro i 25 år og i 1870 blev han gift med en enke på Faaborg Kro. Så var interessen vakt for,, at prøve på, at finde oplysninger om tidligere fæstebønder og kroejere i kirkebøger og folketællinger. Desuden fandt vi dokumentation i brandforsikringen år 1871, at Johan Christoffer  Sørensen var Kgl. Kromand i Faaborg. .   

Marlene & Uwe Schober ejere af kroen siden 2006Faaborg Kros fæstebønder & ejere

fra 1708 - 2018Det har været utroligt spændende og lærerigt at få flettet kroens historie ind i Danmarkshistorien, at finde nye perspektiver i forhold til både fortid og nutid.

Da de Danske Kongelige Priviligeret Kroer bidrager til den danske kulturhistorie, derfor er det vigtigt, at værne om de få kroer, der er tilbage. Da de fleste kroer er nedbrændt eller lukkede pga. konkurs, da der er ændrede traditioner for at afholde familie fester og generalt pga  landsby død.


I 2018 er der oprettet en forening af de Kongelige Krone Kroer, som har ansøgt Rigsarkivet om tilladelse til, at skilte med den lukkede kongekroen, samt kalde sig Kongelig Priviligeret Kro..


Kontakt oplysningerFaaborg Kro

Krosvinget 1, Fåborg, 6818 Årre

Bemærk venligst at kroens beliggehed er i landsbyen Fåborg i Vestjylland.

Telefon :  +45 7519 5016

Email : faaborg@faaborg-kro.dk

Åbningstider
Mandag & tirsdag efter aftale

Onsdag, torsdag kl. 15 - 20  Køkken kl. 17 - 19:30

Fredag, lørdag kl. 15 - 22      Køkken kl. 17 - 19:30

Søndag kl. 10 - 17                   Køkken kl. 12 - 14


Genveje
HOME  |  HISTORIE

MENU  |  KONTAKT


Copyright © All Rights Reserved